Hjälp

Här får du som användare svar på de vanligaste frågorna och hjälp med hur du kan använda minframtid.se.

Hoppa till avsnittet om:
Logga in
Meritportfölj
Planer
Ansökningar
Övrigt
- Anteckningar
- Adressbok
- Skicka e-post
- Länkar
Min profil
Ägare av minframtid

Syftet med minframtid.se

Minframtid.se är ett verktyg för dig som vill få ett stöd i att:

  • Göra en handlingsplan och studieplan för din framtidsplanering.
  • Skriva CV och personligt brev för att söka jobb eller studier.
  • Underlätta dina kontakter med exempelvis handläggare och vägledare på Arbetsmarknadsenheten och Vuxenutbildningen.
  • Dessutom kan du spara dina handlingar på ett och samma ställe – enkelt och smidigt.

Tjänsten vänder sig till två målgrupper:

  • Enskilda individer, arbetslösa, studerande och anställda som vill ha ett bra verktyg för att hålla reda på sina handlingar och alltid ha dem tillgängliga.
  • Kommuner och andra myndigheter, som med verktyget får utökade möjligheter att samverka med varandra.

De personliga handlingarna förvaras på vår server och är lösenordsskyddade. Du kan komma åt dem genom att logga in på minframtid.se från vilken webbansluten dator som helst och vid besök hos exempelvis vägledare på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Vuxenutbildningen.

Det är helt fritt att registrera dig och få ett personligt användarnamn.

Logga in

Innan du kan börja använda minframtid.se behöver du skaffa ett personligt användarnamn och lösenord. Det gör du genom att:

  • Klicka på "Ny användare" i vänsterspalten.
  • Fyll i ett användarnamn (använd förslagsvis din e-postadress).
  • Fyll i din e-postadress och bekräfta den i rutan under.
  • Fyll i ditt för- och efternamn.
  • Fyll i ditt födelsedatum (tryck på pilarna för att bläddra fram uppgifterna).
  • Fyll i din postadress.
  • Fyll i ditt/dina telefonnummer.
  • Fyll i din grupp (tryck på pilen för att bläddra). Välj alternativet "övriga" om du inte tillhör någon grupp.
  • Kryssa i rutan "Jag har tagit del av och samtycker med villkoren". Läs igenom villkoren genom att klicka på ordet.
  • Tryck på knappen “Skapa konto".
  • Klart!

Ditt lösenord skickas automatiskt till den e-postadress du angivit. Lösenordet använder du när du första gången loggar in på startsidan. Lösenordet kan sedan bytas under knappen "Min profil" i vänsterspalten.

När du ska logga in på minframtid.se för första gången kommer du att få frågan om du vill spara ditt lösenord. Om du loggar in från en offentlig plats, som till exempel Arbetsförmedlingen eller ett bibliotek, bör du svara "Nej". Om du däremot sitter hemma går det bra att svara "Ja".

Meritportföljen

Kom igång

Steg 1 - inventering av min kompetens
Börja med att skriva ner alla dina kunskaper, erfarenheter och förmågor. Om du har svårt att skriva på svenska, börja med att skriva på ditt modersmål.

Steg 2 - sortera och skapa överblick
Sortera in den information du skrivit under rätt rubrik i schemat, för att få en bra överblick. Skriv vilka år du studerat och arbetat samt om det finns dokumentation i form av intyg, betyg och diplom. Även här går det bra att skriva på ditt modersmål.

Fördjupad beskrivning av din kompetens

Steg 3 - beskriv och utveckla på svenska
Nu är det dags att utveckla och beskriva dina samlade kunskaper, erfarenheter och förmågor. Jobba med en rubrik i taget. Skriv och fyll i uppgifterna så detaljerat som du kan.

I tidigare delar har du kanske skrivit på ditt modersmål. I denna del tränar du på att beskriva vad du kan på svenska. Ta gärna hjälp av lexikon, personal inom svenskundervisning och din handledare i meritportfölj om du inte vet vad orden heter eller om du har andra frågor.

Planer

"Planer" en samlingsrubrik för handlingsplan, studieplan och kompetensplan. De är alla ett verktyg och hjälpmedel för din planering, oavsett om du är arbetslös, anställd eller studerande.

Använd planerna för att göra klart för dig själv och andra vad det är du vill. Det är en hjälp att sätta upp dina mål samt delmål för att uppnå dessa. Du skapar därmed klarhet i vad som krävs av dig och vad du behöver hjälp med. Dina planer använder du sedan som grund för samtal med exempelvis din handläggare på Arbetsförmedlingen eller din studievägledare.

Du använder naturligtvis bara de delar som är av vikt för dig. Är du arbetssökande kanske du vill använda samtliga delar. Är du studerande tar du upp de kurser du har kvar till examen. Är du anställd tar du upp den utbildning du behöver. Det är du som avgör hur du vill använda verktyget.

Handlingsplan
I handlingsplanen beskriver du dina personliga mål och delmål. Den är ett viktigt redskap vid såväl studier som att söka jobb.

Studieplan
Den individuella studieplanen är ett viktigt redskap i din studieplanering, speciellt för dig som läser i kommunal vuxenutbildning.

Kompetensplan
Kompetensplanen är tänkt att användas av arbetsgivare och anställda som ett underlag vid utvecklingssamtal.

Ansökningar

"Ansökningar" en samlingsrubrik för meritförteckning, CV, ansökan och personligt brev.

Meritförteckning, CV och ansökan är sammanlänkade för att du enkelt ska kunna hålla dem uppdaterade. Det vill säga: det du skriver in i någon av de tre varianterna hamnar automatiskt i de andra också. Välj den variant du tycker passar dig bäst.

Meritförteckning
En meritförteckning är en enklare och kortare beskrivning av dina arbetslivserfarenheter, utbildning och andra basfakta.

CV
En CV (Curriculum vitae) innehåller all information som finns i meritförteckningen men också en utförlig information om personliga egenskaper, ambitioner och fritidsintressen med mera.

Ansökan
Detta är ytterligare en variant av CV/Meritförteckning där du har möjlighet att ställa upp din ansökan som ett brev.

Personligt brev
Du kan skriva ett personligt brev till det företag som du vill skicka din ansökan till. Tänk på att brevet ska komplettera din meritförteckning. Skriv inte för mycket om det som redan står där. Fokusera istället på varför du vill ha jobbet och varför du passar för det. Beskriv de erfarenheter och personliga egenskaper du har och som passar in på företaget och den sökta tjänsten.

Knappen "Nytt brev" öppnar ett formulär för att skriva ett nytt brev. När du skrivit klart tryck på "Spara" och sedan "Tillbaka till alla brev". Du kan också välja att ändra i eller skriva ut ett tidigare brev, klicka i så fall på brevet i listan för att öppna det. Om du vill ta bort ett brev, öppna det och välj "Radera brev". Längst ner på sidan finns också knappar för att "Visa för pdf-utskrift" eller "Skicka pdf med e-post".

Övrigt

Anteckningar
Här har du möjlighet att skriva dina privata anteckningar. Välj "Ny anteckning" och fyll i din information. När du skrivit klart tryck på knappen "Spara" och sedan "Tillbaka till alla anteckningar".

Adressbok
Här kan du förvara dina kontaktpersoners namn, telefon och e-postadresser.

Skicka e-post
Här kan du skicka e-post med dina handlingar. Till exempel skicka en ansökan till en arbetsgivare eller skicka din handlingsplan till din handledare på Arbetsförmedlingen.

  • Tryck på knappen "Nytt e-postmeddelande"
  • Sätt ett kryss i de rutor på de filer du vill bifoga.
  • Skriv in mottagaren (använd gärna adressboken, om du har sparade kontaktuppgifter).
  • Skriv ett ämne (det vill säga rubriken) och sedan din text under innehåll.
  • Tryck på knappen "Skicka".

Länkar
En sida med nyttiga länkar att känna till för dig som är student och arbetssökande såväl som anställd.

Min profil
Här kan du ändra ditt lösenord och informationen om dig själv, som till exempel ditt telefonnummer och din e-postadress. Du kan även lägga in en bild på dig själv, som du kan infoga i dina dokument. Det är viktigt att du håller denna information uppdaterad.

Minframtid.se drivs av Västerås Stad, AMA Arbetsmarknad:


Kontakt:

Johnny Lund
johnny.lund@vasteras.se

Peter Nordlund
peter.nordlund@vasteras.se